Zuid-Afrika

Informatie over Zuid-Afrika

Wat maakt Zuid-Afrika, en Kaapstad in het bijzonder, nou zo interessant voor internationale studenten die graag een stage in het buitenland willen lopen?


De Rainbow Nation in al haar diversiteit

Het is niet moeilijk om reislustigen ervan te overtuigen dat Zuid-Afrika een aantrekkelijk vakantieland is. Reisgidsen staan vol met foto’s van de gevarieerde natuur, kosmopolitische steden, mooie stranden en bekende wildparken als het Kruger Park nabij Johannesburg.

Kaapstad, een studentenstad van wereldniveau
Op zo’n 9.500 kilometer ten zuiden van Nederland ligt Kaapstad. Jaarlijks reizen veel internationale studenten naar deze Zuid-Afrikaanse stad voor een stageperiode. Studenten van uiteenlopende studies vinden hier projecten die aansluiten bij hun curriculum. Met zijn grote universiteit, trendy uitgaanscentrum, zomerse kustlijn, rijke cultuur en diverse sportmogelijkheden heeft Kaapstad de infrastructuur en het appeal van een studentenstad van wereldniveau. Internationale studenten komen naar Kaapstad om deze mooie stad en het land te ontdekken, nieuwe mensen te ontmoeten, hun Engels te verbeteren en om zich op verschillende niveaus als wereldburger te ontwikkelen. De Rainbow Nation, zoals Zuid-Afrika door zijn diversiteit en kleurrijke bevolking ook wordt genoemd, biedt ongekend veel mogelijkheden.

Zuid-Afrika

De Rainbow Nation, zoals Zuid-Afrika door zijn diversiteit en kleurrijke bevolking ook wordt genoemd, biedt ongekend veel mogelijkheden.

Stage in Zuid-Afrika, van sociaal tot commercieel

Sinds de Apartheid in 1990 werd afgeschaft en de handelsgrenzen na de jarenlange internationale boycots weer werden geopend, maakt Zuid-Afrika een economische groei door. Het land heeft absoluut nog steeds met enorme armoede te kampen, maar door de economische ontwikkeling is het land ook interessant voor stages die niet in het sociale werkveld liggen. Zuid-Afrika zorgt onder andere door de grote metaal, grondstoffen- en auto-industrie voor 30% van de totale export van het gehele continent. Ook de film, media- en mode-industrie hebben internationaal gezien een goede reputatie en bloeien deze dagen als nooit tevoren. Toch profiteert lang niet iedereen van de stijgende welvaart in het land. Organisaties die hier verandering in proberen aan te brengen, hebben handen te kort. Dus of je nu een stage zoekt bij een internationaal georiënteerd bedrijf, in de creatieve sector, of juist wil ondersteunen in de sociaal-maatschappelijke sector, in Kaapstad kun je alle kanten op.

Een stage in Zuid-Afrika is cultureel uitdagend

Met elf officiele talen, gevarieerde bevolkingsgroepen en grote verschillen tussen arm en rijk is Zuid-Afrika als land voor stagiair(e)s bijzonder cultureel uitdagend te noemen. Na een bijzonder heftige geschiedenis van Apartheid heeft het land zich de laatste 20 jaar op positieve wijze ontwikkeld. Zowel bij internationale bedrijven als bij projecten in een township zul je als stagiair naast lokale gebruiken en culturen ook de politieke littekens van het land nog regelmatig tegenkomen. In Zuid-Afrika kun je soms het gevoel hebben dat je binnen een paar kilometer van de eerste naar de derde wereld reist.

Zuid-Afrika, een land met onbeperkte reismogelijkheden
In het buitenland houdt je leerervaring natuurlijk niet op bij de vier muren van je stageplaats. Je kiest immers ook voor een stage in het buitenland omdat je iets van het land en zijn bewoners wilt leren kennen. Veel studenten maken daarom na hun stage een reis door Zuid-Afrika. Het gevarieerde landschap verandert bijna elke 250 kilometer volledig; er is dus meer dan genoeg te zien en te doen. Of je nu met een georganiseerde groepsreis meegaat, met de 4exchange weekenden of er liever zelf met vrienden in een huurauto op uit trekt: Zuid-Afrika biedt aan elke toerist en vakantieganger onbeperkte reismogelijkheden.