Frequently Asked Questions

Bij het regelen van jouw tijd in Kaapstad komen er waarschijnlijk een hoop vragen bij je op. Neem een kijkje bij onze veelgestelde vragen. 
Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons, we beantwoorden je vragen graag! 

 

Stage

Kan je op elk moment van het jaar starten met een stage?
Jazeker, dat kan. Hou er wel rekening mee dat het in december zomervakantie is en dat veel bedrijven 2 tot 4 weken sluiten, dat is dus geen fijne tijd om te starten. Veel sociale organisaties zijn tot 6 weken gesloten.
Hoe lang duurt het ongeveer voordat jullie een stage hebben gevonden?
Dat verschilt per studie richting, maar je kan uitgaan van een periode tussen de 2 en 6 weken. Als je op zoek bent naar een last minute stage vraag dan gerust aan ons of dit mogelijk is.
Kan je ook een stage doen als je niet meer studeert?
Helaas kan je geen visum aanvragen voor een stageperiode in Zuid-Afrika als je niet meer verbonden bent aan een opleiding. Het is soms wel mogelijk om voor een periode korter dan 90 dagen te komen. Ook kunnen we kijken of je in plaats van een stage aan de slag kan bij een NGO, een niet commercieel bedrijf. Dan kan je namelijk een vrijwilligersvisum aanvragen.
Wat voor soort stages bemiddelen jullie?
We kunnen stages bemiddelen in alle studierichtingen. Als we geen vacature hebben in jouw studierichting dan gaan we hiernaar op zoek.
Krijg je een salaris bij een stage in Kaapstad?
Nee, je mag wanner je stage loopt in Zuid-Afrika geen salaris verdienen. Sommige bedrijven proberen studenten tegemoet te komen door lunch of vervoer te vergoeden, maar ga ervan uit dat je je eigen periode in Kaapstad moet bekostigen.

Visum

Hoe ver van tevoren moet je een visum aanvragen?
Op het moment dat je weet dat je stage wilt lopen in Zuid-Afrika kun je alvast het aanvraagpakket bij de ambassade ophalen. Het verzamelen van de documenten duurt ongeveer 4 weken, de aanvraag zelf kan ook 4 weken duren. Soms gaat het wel wat sneller maar plan alles ruim in en lees alle visumdocumenten goed door.
Helpen jullie bij het aanvragen van een visum?
Wij helpen je met alle documenten die je vanuit Zuid-Afrika nodig hebt, zoals een uitnodigingsbrief van je stage en een bewijs van accommodatie. Ook helpen we je met voorbeeldbrieven van andere documenten.
Welke documenten heb je nodig voor een visum voor een stage in Zuid-Afrika?
Ga voor de laatste up to date lijst altijd naar de ambassade in Den Haag. Je krijgt dan een aanvraagpakket met een lijst waarop staat welke documenten je nodig hebt.  Als je bij ons ingeschreven staat ontvang je ook een informatiepakket met deze lijst, wij doen ons best om deze actueel te houden.

Kosten

Betaal je de bemiddelingskosten ook als jullie geen passende stage kunnen vinden?
Nee, we werken op een no cure no pay basis. Als we geen geschikte stage kunnen vinden betaal je geen bemiddelingskosten. Je betaalt deze kosten aan ons op het moment dat je de stage accepteert.
Wat kost een stage in Kaapstad ongeveer?

Je kan uitgaan van het volgende:
– Vliegticket tussen de 650 en 900 euro
– Eten en drinken vanaf 250 euro per maand (dat is als je zelf kookt en gewone boodschappen doet, ga je meer uit dan is dat duurder)
– Woonruimte tussen de 250 en 450 euro per maand (afhankelijk van waar je woont en of je een kamer deelt of een eigen kamer hebt)
– Autohuur vanaf 250 euro per maand. Een huurauto is niet altijd nodig, maar soms wel erg fijn.
– Eenmalige bemiddelingskosten 550 euro
– Kosten aan visum, vaccinaties en verzekeringen zijn afhankelijk van je huidige verzekering en wat er vergoed zal worden.
– Dan heb je natuurlijk nog kosten van activiteiten

Natuurlijk heb je veel zelf in de hand en kan je veel meer of wat minder uitgeven, bovenstaande is een indicatie.

Vervoer in Kaapstad

Hoe is het openbaar vervoer in Kaapstad?
Zuid-Afrika had lange tijd niet de beschikking over openbaar vervoer zoals je dat wellicht kent uit Nederland en België. Nog steeds is het openbaar vervoer niet met Europa te vergelijken. Zelfs in grote steden als Johannesburg en Kaapstad niet, waar toch miljoenen mensen dagelijks van en naar hun werk reizen. Dit gebrek aan openbaar vervoer, in combinatie met de bijzonder grote afstanden in Zuid Afrika, zorgt ervoor dat veel toeristen en stagiaires toch vaak besluiten om een auto te huren.

In enkele gedeelten van de stad is er wel een veilige, betrouwbare en betaalbare busverbinding: de MyCiTi busdienst.

Wat is een veilige en goede manier van reizen met het openbaar vervoer?
Er zijn goede busverbindingen vanaf het centraal station (Civic Centre) naar de wijken Vredehoek, Gardens, Oranjezicht, Salt River, Table View / Blouberg, Waterfront, Green Point, Sea Point, Campsbay, Melkbosstrand en Atlantis. De bussen rijden overwegend over aparte busbanen, zodat er ook tijdens de spits weinig hinder zal zijn van het overige verkeer. Je koopt eenmalig een MyCiTi card die je op kan waarderen. Voor meer informatie zie: http://myciti.org.za/en/home/
Met welke taxi kun je het beste reizen?
Er zijn 2 soorten taxis actief in Kaapstad. De reguliere taxi en Uber. De reguliere taxis zijn veilig in gebruik en goed te betalen, zeker als je een taxi deelt (zorg wel dat je altijd met een erkend bedrijf gaat (zoals bijvoorbeeld SPORT of Grab a Cab). Wij raden je aan om altijd op de meter te rijden, zo weet je in ieder geval zeker dat je nooit te veel betaalt voor een taxirit.

De Uber is een taxi die je bestelt via de Uber App op je telefoon, de betaling wordt online via creditcard gedaan en waar je ook bent, vaak is de taxi er binnen enkele minuten. Kies je rit en stel je locatie in. Je ziet de foto van je chauffeur en details van het voertuig, en je kunt de aankomst volgen op de kaart. Deze manier van reizen is erg populair en goedkoper dan een reguliere taxi.

Kun je ook met de minibus reizen?
De ‘minitaxi’s’ vormen ook nog steeds een belangrijk deel van het openbaar vervoer in Zuid Afrika. Deze busjes worden voor het overgrote gedeelte gebruikt door de Zuid Afrikaanse arbeidersklasse. De busjes hebben allemaal een eigen vaste route, je kunt opstappen en uitstappen op elke willekeurige plek langs de route. De ritprijzen zijn erg voordelig. Nadeel van deze taxis is wel dat ze niet altijd bijzonder comfortabel zijn, niet overal even veilig en dat het vaak een stuk langer duurt voordat je op de plaats van bestemming bent. Deze busjes zijn dus voornamelijk geschikt voor kleinere afstanden, het liefst binnen het centrum van Kaapstad of binnen een bepaalde wijk. Zorg ervoor dat je alleen van minitaxi’s gebruik maakt bij daglicht en nooit zonder begeleiding door de townships reist.
Is het veilig om met de trein te reizen?
Er zijn diverse treinverbindingen die goed te gebruiken zijn. Met als absolute aanrader de treinverbinding tussen het centrum van Kaapstad en Simon’s Town, ook wel The Southern Line Rail Route genoemd. Met onder andere tussenstops bij een aantal buitenwijken en leuke kustplaatsen. Ook is de trein betaalbaar. Houd er wel rekening mee dat de treinen niet altijd volgens schema rijden, er zijn bovendien af en toe meldingen van zakkenrollers op de stations en in de treinen zelf. Reis in ieder geval uit voorzorg altijd eerste klas, en vermijd routes die door of langs een township lopen. Reis ook niet in het donker met de trein.
Is het handig om een auto te huren in Kaapstad?
Kaapstad zelf is prima te bereizen zonder auto. Maar toch is het hebben van een auto in Kaapstad geen overbodige luxe. De mooiste plekken blijven immers erg lastig te bereiken zonder eigen vervoer en het wordt al snel duur met een taxi. Bovendien zijn de afstanden een stuk groter dan wij in Europa gewend zijn. Daarnaast vallen de kosten voor autohuur erg mee. Voor meer informatie over huurauto’s zie ook onze autohuur pagina.