Kaapstad, ook wel de Moederstad van Zuid-Afrika genoemd, is zonder meer een van de mooiste steden ter wereld. Jaarlijks komen er veel studenten naar Kaapstad voor hun stage. Denk jij hier ook over na maar zit je met een heleboel vragen? Wij hebben wat tips voor studenten die nadenken over een stage in Zuid-Afrika. Een goed begin is immers het halve werk!

  1. Waar ben je naar op zoek?

Een stage in het buitenland is naast een hele leerzame periode natuurlijk ook bijzondere ervaring. Het staat mooi op je CV, je kunt je Engels verbeteren en je ontwikkelt jezelf natuurlijk als studenten (en wereldburger). Veel studenten zullen dan ook denken: ja, dat is echt iets voor mij. Maar zet voor jezelf op een rijtje waarom jij graag naar het buitenland wil en wat je daar precies wil gaan doen. Zijn er in jouw vakgebied mogelijkheden in Zuid-Afrika? Denk je dat de (werk)mentaliteit in Zuid-Afrika goed bij je past? Houd er rekening mee dat een stage in Zuid-Afrika heel anders is dan een stage in Nederland. Dit is natuurlijk een hele mooie uitdaging, maar het is wel iets om je goed van bewust te zijn. Je zit natuurlijk met een heleboel vragen, neem contact met ons op, dan kunnen we samen bespreken wat de mogelijkheden voor je zijn in Zuid-Afrika.

  1. Overleg op school wat de mogelijkheden zijn

Je stage in Zuid-Afrika moet natuurlijk aan een aantal eisen voldoen, zowel qua inhoud als niveau. Overleg dit goed op school, zorg dat je een duidelijke lijst met stage-eisen krijgt (vaak zijn de stage-eisen iets anders wanneer je een stage in het buitenland doet). Daarnaast is er natuurlijk je stagebegeleider op school, overleg met hem/haar hoe deze begeleiding precies zal gaan als jij in het buitenland zit. Wat verwacht hij/zij van je en op welke ondersteuning hoop jij? Als dit voor beide partijen duidelijk is, kom je niet voor verrassingen te staan.

  1. Maak een duidelijk overzicht van alle kosten (en natuurlijk je inkomsten)

Bij een stage in het buitenland komen natuurlijk kosten. Het is fijn als je dit van tevoren goed voor jezelf op een rijtje zet. Je kunt wel gewoon studiefinanciering blijven ontvangen (als uitwonende student, geef dit tijdig door aan DUO). Houdt er echter wel rekening mee dat je als stagiaire in Zuid-Afrika geen salaris mag verdienen. Sommige bedrijven proberen studenten tegemoet te komen door lunch of vervoer te vergoeden, maar ga ervan uit dat je je eigen stageperiode in Kaapstad moet bekostigen.

Je kan uitgaan van deze kosten:
– Vliegticket tussen de 650 en 900 euro
– Eten en drinken vanaf 250 euro per maand (dat is als je zelf kookt en gewone boodschappen doet, ga je meer uit dan is dat duurder)
– Woonruimte tussen de 250 en 450 euro per maand (afhankelijk van waar je woont en of je een kamer deelt of een eigen kamer hebt)
– Autohuur vanaf 250 euro per maand. Een huurauto is niet altijd nodig, maar soms wel erg fijn
– Eenmalige bemiddelingskosten 4exchange 450 euro
– Kosten aan visum, vaccinaties en verzekeringen zijn afhankelijk van je huidige verzekering en wat er vergoed zal worden.
– Dan heb je natuurlijk nog kosten van activiteiten

Natuurlijk heb je veel zelf in de hand en kun je veel meer of wat minder uitgeven, dat lijstje geeft de gemiddelde kosten weer.

  1. Plan tijdig!

Wanneer je stage gaat lopen in het buitenland moet je vaak al veel eerder starten met je voorbereidingen dan voor een stage in Nederland. Als je je stage in Zuid-Afrika via ons wilt regelen begint het allemaal met je inschrijving. Vanaf dat moment duurt het ongeveer 2 tot 6 weken voordat wij een stage voor je hebben gevonden. Dat verschilt per studierichting, en kan daar dus iets van afwijken.

In de tussentijd kun je alvast bezig gaan met de aanvraag voor je visum, je kunt de aanvraag pas indienen als je stage rond is, maar je kunt al wel vast het aanvraagpakket ophalen bij de ambassade en de eerste documenten gaan verzamelen die je nodig hebt voor je aanvraag. Het verzamelen van de documenten duurt ongeveer 4 weken, de aanvraag bij de ambassade kan ook tot 4 weken duren.

Je kunt in principe het gedurende het hele jaar starten met je stage in Kaapstad, maar houd er wel rekening mee dat het in december zomervakantie is en dat veel bedrijven 2 tot 4 weken gesloten zijn. Veel sociale organisaties zijn tot 6 weken gesloten. Dat is dus geen fijne tijd om te starten.

Mocht jij vragen hebben over een stage of vrijwilligerswerk in Zuid-Afrika of op zoek zijn naar studentenaccommodatie in Kaapstad, neem dan contact met ons op.

Bekijk enkele filmpjes van studenten die jou voorgingen: zo liep Geoffrey stage bij een voetbalschool, Ivo bij een bouw/onderhoudsbedrijf en Linda bij een producent van ontbijtproducten.